luni, 25 februarie 2013

GESTALT– TERAPIA


‘Gestalt’ înseamna ‘forma’, ‘structura’. Gestalt-terapia utilizeaza schimbarea de perspectiva în modul de a privi figura si fondul. Tot ceea ce credem ca vedem nu exista decat in viziunea celui care priveste : sunt proiectii, ceea ce numim in limbajul curent ‘realitate’, plecand de la aspectul sensibil care cade pe retina si pe care-l numim ‘real’. La fel se intampla cand ne indragostim la prima vedere. Credem ca intalnim idealul de femeie pe care-l avem in mintea noastra. Ne ‘indragostim’ de masca pe care o atribuim celuilalt. La sfarsitul lunii de miere, cand incepe adevarata viata in doi, cade masca : "Tu nu esti cea care credeam ".
Stalin ‘vedea’ pe americani puternici, isi imagina ca il vor ataca, i s-a facut frica, a inarmat Armata rosie si asa a inceput razboiul rece; Vestul a facut la fel si a creat NATO.
Gorbatchev ‘vedea’ si el pe americani puternici, si-a imaginat ca puteau deveni parteneri, a dezarmat Armata rosie; Vestul a redus NATO.
Caderea zidului Berlinului a pus capat razboiului rece. Proiectiile si credintele dirijeaza lumea.
Putem spune acelasi lucru despre oameni si lume.

GESTALT-TERAPIA, inventata de Fritz Perls (SUA), îsi are originea în psihanaliza din care utilizeaza anumite procedee. Ea împrumuta de la W. Reich si bioenergie numeroase date despre relatiile între emotii si corp. Se înscrie în noile terapii ale miscarii umaniste, insistand pe "aici si acum", unde fiecare repeta ranile trecutului. Gestalt îsi gaseste originalitatea mai ales în mijloacele terapeutice: centrare constanta pe trezirea constiintei sentimentelor si corpului si punerea în actiune a noi comportamente în vederea reducerii rezistentelor care reprezinta un obstacol pentru contact.

Niciun comentariu: