sâmbătă, 23 februarie 2013

DREPTURILE UMANE ASERTIVE


A antrena sau a fi antrenat pentru un comportament asertiv ( necesita permisiunea) inseamna sa fim îndreptatiti sa practicam aceasta . Ideea este ca acest drept tine de pozitia etica proprie, viziunea despre libertate si respectul pe care îl avem pentru noi si pentru ceilalti.

Drepturile asertive sunt drepturile umane primordiale. Drepturile naturale implica de asemenea responsabilitati. De asemenea, sunt o consecinta a culturii fiecaruia . Ne luam responsabilitatea pentru viziunea ce poate fi descrisa ca liberala si umanistica.

Un exercitiu util pentru cititor ar fi sa alcatuiasca propria lista de preferat înainte de a o consulta pe cea care o vom oferi.

DREPTURILE UMANE ASERTIVE

1) Dreptul de a face orice care nu violeaza drepturile celorlalti.

2) Dreptul de a fi sau nu asertiv.

3) Dreptul de a alege.

4) Dreptul de a schimba.

5) Dreptul de a controla propriul corp, timp sau proprietati.

6) Dreptul de a-ti exprima opiniile si credintele.

7) Dreptul de a gândi bine referitor la propria persoana.

8) Dreptul de a face bine referitor la propria persoana.

9) Dreptul de a exprima sexualitatea .

10) Dreptul de a avea dorinte si necesitati.

11) Dreptul la fantezie.

12) Dreptul la informatie.

13) Dreptul de a te folosi de bunurile si serviciile pentru care ai platit .

14) Dreptul de a fi independent si de a fi singur.

15) Dreptul de a spune nu.

16) Dreptul de a fi tratat cu respect .

În detaliu toate acestea înseamna :

1) Dreptul de a face orice fara a viola drepturile celorlalti.

Acesta este un drept fundamental care include câteva dintre drepturile ce vor urma.Este greu de crezut ca avem dreptul de a face ce ne place si responsabilitatea de a accepta consecintele atât timp cât nu lezam drepturile celorlalti.

Din pacate nu este foarte clar ce nu lezeaza drepturile celorlalti. Modul general de vedere al omului dintr-o societate se schimba din când în când, dar viziunea generala nu este cea care face drepturile omului . Fumatul ca si comportament a fost acceptat de societate. Acum este mai putin acceptat pentru ca îi afecteaza pe ceilalti. Daca acum afecteaza drepturile celorlalti si în trecut nu afecta, atunci ce s-a schimbat ?

2)Dreptul de a fi sau nu asertiv.

Antrenamentul asertiv îti da posibilitatea de a te raporta la lume si la ceilalti într-un mod diferit. Noi consideram ca mult mai bine." Mai bine "CA ITI POTI CREA VIATA CARE O DORESTI, atingându-ti scopurile si dobândind autorespect. Noi va recomandam comportamentul asertiv, dar nu spunem ca trebuie sa fiti asertivi.

Este dreptul fiecaruia de a alege daca vrea sau nu sa aleaga acest comportament .

3) Dreptul de a alege.

Atunci când actionam asertiv alegem ceea ce facem. Oamenii PERCEP EXPERIENTELE IN MOD DIFERIT- unii gândesc ca sunt controlati de mediul lor, de istoria fiecaruia sau de împrejurari financiare . Toate acestea sunt importante,dar alegerea modului de a actiona ramâne al fiecaruia . Oamenii asertivi fac alegerile. Daca esti o persoana asertiva vei lua în calcul circumstantele, dar nu le vei lasa sa te controleze . Tu esti cel care îti iei responsabilitatea pentru propria viata.

4) Dreptul la schimbare.

Adesea oamenii ne sfatuiesc sa ne schimbam aratându-ne aspecte ale comportamentului nostru care nu le suint pe placsi cred ca ar trebui sa ne schimbam, sa ne dezvoltam prin antrenament, luându-ne o noua slujba, hotarându-ne sa ne mutam la o alta adresa sau încercând sa ne cunoastem prin psihoterapie sau practica spirituala. Adesea vom întâlni o rezistenta considerabila de la aceeasi oameni care au fost primii care ne încurajau sa ne schimbam.

Aceasta reticenta la schimbare veita de la ceilalti adesea apare când oamenii nu înteleg antrenarea asertiva . Prietenii tai si rudele pot fi critici la "cel nou "cu care nu sunt obisnuiti. Din fericire tehnicile de raportare fata de acest negativism sunt una din partile specifice ale antrenamentului asertiv.

5)Dreptul de control asupra propriului corp, timp si posesiuni.

Oamenii difera foarte mult în marime fizica, forma, la fel ca pigmentul pielii sau culoarea parului. Unele sunt caracteristici cu care ne-am nascut, pe când altele refecta stilul de viata propriu.

Avem cu siguranta dreptul de a alege stilul de viata care ne va influenta corpul, prin dieta sau exercitii, de exemplu si acest drept de control ne apartine noua, nu celorlalti .

Similar, avem dreptul de a alege cum sa ne petrecem timpul, acceptând sau nu sfatul prietenilor si rudelor ca ar trebui sa-l petrecem altfel .

Controlul asupra proprietatilor pare a fi unul din drepturile general acceptate în societatea noastra materialista. Aceasta iluzie se va spulbera atunci când un prieten vrea sa împumute o carte de-a noastra, o caseta sau masina sau când rudele au impresia ca detin dreptul moral la banii nostrii ?

6) Dreptul de a-ti exprima opiniile si credintele.

Nu vi s-a spus niciodata când erati copil : " sa nu spui asta în fata ." sau " esti prost daca gândesti asa ! " ?

Poate ca si copii punctele de vedere erau simpliste, sau poate rusinoase pentru cei mai batrâni . Multi dintre noi înca ducem mesajele negative cu noi în viata adulta. Asadar ne temem sa ne exprimam opiniile sau credintele, pentru a nu parea prosti sau ne temem despre ce vor gândi altii despre noi . Poate chiar ne întrebam daca avem deptul la opinie.

Dar a avea opinii personale sau credinte este uman . A le exprima este parte esentiala a naturii noastre umane si noi consideram ca este un drept primar .

7)Dreptul de a gândi bine despre noi însine.

Daca tu nu gândesti bine despre propria persoana de ce astepti ca altii sa gândeasca bine despre tine ? Adesea avem tendinta sa cerem aprobarea celorlalti la actiunile sau punctele noastre de vedere înainte de a ne aproba noi însine . Este bine sa înveti sa te încrezi în aprecierile tale .

8)Dreptul de solicitare.

" Inimile .. niciodata nu vor cuceri o doamna cinstita " . Daca nu cerem ceea ce avem nevoie sau ceea ce dorim, sansele noastre de succes vor fi mult reduse .

Nu este cinstit fata de ceilalti sa asteptam ca ei sa ne citeasca mintile si sa se hotarasca sa ne dea ceea ce dorim . În acelasi sens nu putem citi mintile celorlalti . Daca avem un grad scazut de autorespect si suntem speriati sa întrebam, sa cerem, atunci..

Avem dreptul de a cere ceea ce dorim .

9)Dreptul de a exprima sexualitatea.

În cultura noastra, oamenii sunt in asa fel educati incat sa le fie teama sexualitatea lor si se preocupa de ceea ce e " bine " sau " rau " în exprimarea sexualitatii . Este neplacut, dar dreptul de a exprima sexualitatea este foarte dificil pentru cei mai multi oameni . Împartasim punctul de vedere ca orice ar reprezenta activitatea sexuala a unui adult nu este treaba altcuiva .

10) Dreptul de a avea nevoi si dorinte .

Aceasta înseamna nici mai mult nici mai putin decât sa ne permitem sa ne dorim ceea ce ne dorim si sa acceptam ca ne trebuie ceea ce ne trebuie.

Pentru unii oameni ce obisnuiau sa-i " puna pe altii în fata ", faptul ca-si dau seama ca si ei au nevoi si dorinte la fel de importante ca ale fiecaruia, este un pas important în cucerirea libertatii personale.

11)_Dreptul la fantezie.

Cei mai multi dintre noi suntem în stare sa deosebim clar între fantezie si realitate . Sa traiesti într-o lume a fanteziei înseamna sa uiti realitatea si sa schimbi lumea reala cu una ireala, însa în acelasi timp renuntarea la fantezie ne face sa ne priveze de o multime de bucurii si de putere creatoare . Putem alege .

12)Dreptul la informatie.

Avem nevoie de informatie pentru a lua decizii întelepte pentru crearea propriei vieti . Acestea pot fi informatii despre noi însine cum ar fi cele medicale, sociale, de educatie etc.

13)Dreptul la bunurile si serviciile platite.

Acest drept pare a fi evident;......

Niciun comentariu: