marți, 26 februarie 2013

Constient vs. Inconstient in NLP


Starea “de a nu sti nimic” caracteristica Noului Cod NLP

Cand se foloseste un format New Code, practicantul va realiza un context in cadrul sesiunii sau in afara sesiunii in care clientul intra in starea de a nu sti nimic petru a-si activa resursele. Acest lucru difera semnificativ de modelele de schimbare din Codul Clasic NLP, alcatuit de Grinder si Bandler, in care clientul isi alege in mod constient un comportament sau o stare din trecutul personal ca resursa. Modul de gandire din Noul Cod este ca mintea constienta a clientului este limitata in alegerea resurselor dar cea inconstienta nu este.Inainte sa intru in mai multe detalii in legatura cu aceasta afirmatie si sa descriu un model de schimbare din Noul Cod, va voi prezenta o scurat istorie a conceptelor din NLP clasic imbunatatite in noul cod.

 Modelare sau design?

Si probabil ca va intrebati care este esenta Noului Cod?

In primul rand Noul Cod recunoaste, cum recunoaste si cel clasic, ca activitatea principala a NLP-ului este modelarea. Noul Cod este un exemplu de folosire eficienta a variabilelor de design. Design-ul pattern-ului este procesul de extragere a pattern-urilor existente codate prin modelare, un set de variabile prezente in setul si in arta de a le manipula sa dezvolte noi pattern-uri.Aceasta difera de Codul classic in care pattern-urile au fost realizate prin modelarea incercarii unui geniu de a coda un pattern.

Pattern-ul referential

Pattern-ul referential pentru design-ul pattern-ului Noului Cod a fost “six steps reframe”-ul. John Ginder a dezvoltat si a testat acest model pur inconstient, astfel el nu isi aminteste ziua in care l-a inventat si l-a testat prima oara. Ceea ce i-a spus inconstientul lui John a fost o realizare, mai ales cand munca six steps reframing-ului ii da inconstientului travaliul schimbarii, iar aceasta este baza Noului Cod. Am constatat ca diversi oameni care lucreaza cu codul clasic nlp sustin ca mintea constienta este directorul schimbarii.

Daca asta ar fi adevarat, nu am avea nevoie de un format de schimbare NLP sau de nici un fel de format de schimbare, ar fi deajuns sa ne spunem noua insine sa ne schimbam.Multi au incercat asta in multe ore de afirmare si deliberare descoperind intotdeauna ca indiferent cat de mult ar incerca in mod constient, nu reusesc sa creeze schimbarea pe care si-o doresc. Resursele inconstientului trebuie lasate sa iasa la suprafata si folosite in mod constient pentru ca o schimbare integrala sa se produca.

Citez cercetarea lui Benjamin Libet, un cercetator al creierului, care a descoperit, prin mai multe proiecte de cercetare de laborator, ca fiintele umane raspund la stimuli cu 500 de milisecunde inainte sa fie constienti de raspunsul lor (vezi “Behavior & Brain Sciences 1985, Libet). Daca acest lucru este adevarat, atunci mintea constienta este cu jumatate de secunda in urma raspunsului inconstient, ati procesat aceasta propozitie inconstient inainte de a fi constienti ca ati citit-o. Inconstientul contine repertoriul vietii fiecaruia dintre noi si suma totala dintre minte si trup. Noul Cod te invata cum sa lasi schimbarea sa vina din inconstient si sa o accepti si sa o integrezi in viata ta. Toti cei care practicam NLP avem echipamentul necesar sa punem pe primul plan filtrele inconstientului, astfel incat raspunsurile noastre inconstiente si asteptarile constiente sa se potriveasca,realizind congruenta in viata noastra.

Cum sa opresti criticul interior


Din cand in cand ni s-a intamplat tuturor sa ne confruntam cu vocile interioare critice. De-alungul zilei apelam adesea la dialogul interior, ar fi deci util daca am invata o cale de a transforma vocile interioare atat de agasante uneori... in ceva constructiv. 

Unul din primele lucruri de care sa tinem seama ar fi acela ca, desi adesea tonalitatea vocii noastre interioare este una neplacuta, caustica, la un anumit nivel intentia ei este una pozitiva.

Dialogul tau interior


Ai repetat intr-atat felul in care dialoghezi cu tine insuti, incat in timp s-a transformat intr-un un automatism. Aceasta insa este o veste buna deoarece sugereaza fatul ca poti reinvata si crea o obisnuinta mai folositoare.

Pot sa-mi imaginez ca ai incercat adesea sa modifici una dintre aceste voci interioare, ai incercat sa-i vorbesti... Poate i-ai cerut sa fie mai rabdatoare sau i-ai poruncit pur si simplu sa taca! Desigur, aceste metode pot da rezultate exista insa si o cale mai eleganta prin care adesea poti obtine rezultate mai bune.

Daca ar fi sa te gandesti acum la una dintre vocile tale interioare suparatoare, constientizeaza unde anume se situeaza aceasta voce, in spatele tau, in partea stanga sau in partea dreapta?
Sesizeaza felul in care-ti vorbeste. Cum este acea voce? Care sunt insusirile ei? Vorbeste repede sau incet? Este o voce profunda? Sau poate stridenta?
Fiind constient de aceste calitati ii vei descoperi structura. Acesta este de fapt ”adezivul” care pastreaza patternul (modelul/sablonul) de gandire. Partea distractiva urmeaza insa atunci cand intrerupem si sabotam acel pattern....dizolvand „adezivul” in esenta....Iata o tehnica rapida de a produce modificari.

Butonul de derulare inapoi
1. Alege una dintre acele voci interioare suparatoare.
2. Acum ascult-o deruland inapoi ca si derularea unei casete.
3. Incearca sa o asculti rapid si incet. Apoi, ascult-o derulandu-se inapoi foarte repede, in mai putin de jumatate de secunda. Fa acest lucru de 3 ori. 
4. Inlocuieste acum acea voce cu un mesaj nou pozitiv, cu o voce draguta, sexy, cu o „tonalitate de dormitor...”
Sesizeaza ce se intampla.
Procesele invatate, precum vocile interioare, pot fi schimbate usor si repede atunci cand stim cum sa facem asta. Intrerupand patternul si schimbandu-i structura, mintea noastra devine apta sa acceseze mai multe resurse, facandu-ne prin asta sa ne simtim mai bine, permitandu-ne o gama mai larga de comportamente precum si o mai mare libertate de a alege un anumit comportament.

Niciun comentariu: