marți, 26 februarie 2013

Ce este somatoterapia?


“Viata este o experienta somatica”
Somatoterapia este o ramura a psihoterapiei care implica o teorie a functionarii mintii si corpului care ia in considerare interactiunea dintre corp si minte si pleaca de la premiza ca exista o unitate intre corp si minte. Corpul un inseamna doar “soma” separata de psihisim.
Somatoterapia se bazeaza pe un model developmental, teoria personalitatii, ipoteze despre originile tulburarilor psihologice, precum si o varietate de tehnici diagnostice si terapeutice. Este o stiinta si o arta dezvoltata in ultimii 75 de ani ca rezultat al cercetarilor din biologie, antropologe, etnologie, neurofiziologie, psihologie si studii perinatale.
Printre tehnicile utilizate in somatoterapie se inscriu cele care implica atingerea, miscarea si respiratia. Se leaga astfel de terapiile orientate somatic si de disciplinele medicale complementare. Somatoterapia recunoaste continuitatea si conexiunile dintre corp si minte in organizarea persoanei ca intreg. Nu exista o relatie ierarhica intre minte si corp, intre psihic si somatic, ci ambele functioneaza ca aspecte interactive ale intregului.

Niciun comentariu: