marți, 26 februarie 2013

Ce este abordarea multimodala?

Psihoterapia multimodala, analiza multimodala sau abordarea multimodala este o abordare psihoterapeutica fondata de Arnold Lazarus, care se bazeaza pe ideea ca oamenii dunt fiinte biologice care simt, actioneaza, isi imagineaza si interactioneaza si fiecare din aceste "modalitati" trebuie abordata din punct de vedere psihologic.
Evaluarea multimodala si psihoterapia este construita in jurul cadrului BASIC ID (comportament, sentimente, senzatii, imagerie, cognitie, interpersonal si medicatie/biologic).
Comportamentul se refera la cat de activi suntem, sentimentele la cat de emotivi suntem, senzatiile cat de toleranti suntem si cum monitorizam senzatiile corporale interne, imageria este gandirea vizuala si capacitatea de vizualizare a imaginilor, cognitia este utilizarea logicii si rationamentului versus emotii, iar aspectul interpersonal- felul in care interactionam cu oamenii.
Din punct de vedere tehnic abordarea multimodala este eclectica, respectiv terapia consta din tehnici din perspective teoretice diferite. Accentul este pus pe modelarea terapiei functie de necesitatile clientului.

Niciun comentariu: