sâmbătă, 23 februarie 2013

Caracteristicile emisferelor cerebrale


Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstarctizare. Prin ea, orice perceptie se traduce in reprezentare logica, semantica si fonetica. Persoana dominata de emisfera stanga comunica cu exteriorul pe baza unui cod logico-analitic, are gust pentru dictionare, vocabular, are grija de a numi obiectele si clasele, prefera detaliile, prezinta logic faptele, are preferinta pentru relatiile cauzale unilaterale (cauza - efect), poseda arta de a structura frazele. Ea cauta de asemenea sa aibe explicatii pentru orice, gandirea fiind metodica si structurata. Inexplicabilul pentru astfel de persoane este o slabiciune.

Emisfera dreapta este sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Ea este responsabila pentru tonul si intonatiile vocii, pentru ritm, muzica, imaginatie, simtul culorilor, visarii. Persoana prefera sa aibe cat mai multe analogii, scheme in abordarea universului, sintetizeazand si exprimand rezultatele cunoasterii in imagini. Imaginatia si intuitia isi au locul in aceasta emisfera, care este sediul competentei artistice si muzicale. Imaginatia creatoare afectiva descrisa de Ribot deci, isi are sediul in aceasta emisfera. Persoana cu aceasta emisfera dominanta are o memorie video spatiala, preferand o abordare intuitiva, interactiva sintetizand relatiile intre obiecte, folosind asociatiile de idei, reconstituind informatiile intr-un tot unitar. Persoana judeca lucrurile in dependenta de context, neizolat.

 Daca ar fi sa le personificam, am spune ca emisfera dreapta este mai artistica, mai afectiva, emisfera stanga fiind mai logica, mai rationala. Logica rationala ar tine de emisfera stanga, iar logica afectiva (cea descrisa de Ribot si Le Bon) ar tine de emisfera dreapta.

 Modul specific de cunoastere prin cele doua emisfere

Caracteristicile emisferelor cerebrale ar fi dupa B. Edwards urmatoarele:

 Emisfera stanga                                               Emisfera dreapta

- controleaza partea dreapta a corpului  - controleaza partea stanga a corpului

- verbal / numeric                                              - vizual / spatial

- logic / vertical                                                  - perceptual / senzitiv / gandire laterala

- rational                                                             - intuitiv

- timp liniar                                                        - spatiu, infinitate

- concentrare                                                      - disparare

- secvential / ordonat                                        - spontan / creativ

- analitic, aranjarea in parti                              - gestalt, vizualizarea intregului

- explicit                                                              - tacit

- activ                                                                  - receptiv

- literar                                                                - metaforic / simbolic

- convergent                                                       - divergent

- fapte / realitate                                                - vis / fantezie / mistic


Se observa functionalitatea celor doua emisfere, acestea putand fi independente una fata de alta. Alte studii pe bolnavi la care corpul calos a fost sectionat chirurgical, sugereaza ca emisfera cerebrala majora, sau dominanta, difera functional de emisfera opusa, minora. Emisfera dominanta (la om de obicei cea stanga), indeplineste in special funtiile verbale, lingvistice, aritmetice, de calculare si analitice. Emisfera cerebrala minora (la om, cea dreapta care cu timpul a involuat datorita dezvoltarii celei stangi), are functii nonverbale, geometrice, spatiale, vizuale de modelare - schematizare, muzicale si de sintetizare. Asimetriile care au fost observate in regiunea auditiva si in fisura cerebrala laterala pot fi in legatrura cu lateralizarea limbajului si folosirea preferentiala a uneia din maini. Asimetriile cele mai net marcate au fost gasite pe suprafata superioara a lobului temporar din aria corticala situata posterior de girul Heschl.


CONCLUZIE: Avand in vedere aceste caracteristici putem afirma ca atunci cand avem o persoana cu emisfera dominanta stanga (cum este si normal) are foarte dezvoltate functiile emisferei respective, iar in cazul stangacilor avem emisfera dominanta pe dreapta, dar asta implica doar controlul funtiei motorii pe partea stanga si implicit dominanta functiilor emisferei drepte cu toate caracteriticile aferente ei, dar sediul limbajului ramane apanajul emisferei stangi, chiar daca ea nu are rol dominant. Deci, asta-i logica de care vorbeam aseara, nu o inteleg, nu inca! Si nu, nu-i vorba de perfectionism, nicidecum…e important pentru mine ca psihoterapeut sa stiu.

Nu stiu daca m-am facut inteleasa, reiau: daca avem o persoana cu emisfera dreapta dominanta ,atunci ea va domina doar cu ceea ce este ea inzestrata, nu cu functiile emisferei stangi. Nu se va muta sediul limbajului pe emisfera dreapta. Intelegeti altfel? Sau aveti alta explicatie? Parerea mea e ca la stangaci nu are de ce sa apara acea combinatie de care vorbeam eu. Aseara imi era greu sa fac legatura. Era logica dominanta emisferei drepte la stangaci, dar nu era logica afazia care nu are treaba cu emisfera dreapta. Nu am gasit nicaieri scris ca emisfera dominanta executa functiile celeilalte emisfere, doar ca e mai dezvoltata (emisfera care domina, sau emisfera care ramane sanatoasa, in cazul celor cu o emisfera afectata).

Pentru mine e importanta logica functionarii emisferelor pentru ca atuni cand va trebui sa fac evaluarea persoanei pentru orientare in cariera, aceste caracteristici  pun in evidenta profesiile in care sunt implicate una sau alta dintre emisfere in mod preponderent. Si ma ajuta sa indrum clientul catre ceea ce i se potriveste. Vorbesc de munca in cabinet acum. Deasemenea e important sa cunosc modul de functionare al pacientului pentru a interveni. Unii au foarte bine dezvoltata intuitia, imaginatia si atunci merg pe exercitii de creativitate, unii sunt mai convergenti altii mai divergenti etc. Interventia in terapie se face dupa o evaluare amanuntita (inclusiv testarea celor doua emisfere) si dupa ce concluzionam care sunt punctele forte ale pacientului, pentru ca numai asa putem obtine rezultate spectaculoase in terapie.


Niciun comentariu: