marți, 26 februarie 2013

Art terapia sau terapia prin arta


Art terapia este o forma de psihoterapie expresiva care utilizeaza creatia artistica pentru a imbunatati starea emotionala.

Sunt utilizate proprietatile afective ale creatiei artistice in contextul psihoterapiei. Art-terapia isi gaseste aplicatii in clinici, dar si studiouri si workshopuri, in psihoterapia cu copiii, adolescentii si adultii, psihoterapie individuala, de cuplu, familiala si de grup.

Se bazeaza pe teoria ca procesul creativ are proprietatea de vindecare si imbunatatire a vietii. Problemele care apar in creatia artistica sunt folosite pentru cresterea constiintei de sine, pentru adaptarea la simptome, stress si experiente traumatice, pentru imbunatatirea capacitatii cognitive si pentru o mai buna afirmare a placerilor vietii si creativitatii artistice.
Art-terapia este aplicabila unui numar mare de stari, de la tulburari schizoafective pana la probleme cotidiene. Isi gaseste aplicabilitate in domeniile in care alte forme de psihoterapie sau medicatie esueaza. Folosind simboluri pentru exprimarea ideilor, multe persoane pot comunica mai usor sentimentele pe care nu le pot comunica prin cuvinte. Uneori este dificil sa vorbim despre propria familie, dar o putem desena cu usurinta. Art-terapia poate fi utilizata si in evaluarea psihiatrica, si exista instrumente de evaluare precum seria desenelor diagnostice, evaluarea mandala si testul casa-copac-persoana.
Exista la ora actuala in lume standarde si pregatire extensiva pentru art-terapeuti.

Niciun comentariu: