duminică, 24 februarie 2013

ANXIETATEA


Anxietatea este o stare emoţională de nelinişte, de teamă nedeterminată, de tensiune psihica. Este o ” teamă fără obiect” care se produce în aşteptarea unui eveniment.

Anxietatea are rolul de a te pregăti de acţiune, te motivează. Te ajută să faci faţă unei confruntări cu o ameninţare. În general te ajută să te adaptezi .

În momentul in care suntem într-o situaţie potenţial periculoasă, sau anticipăm o asemenea situaţie, mai întâi simţim că ne e frică. Frica declanşează în corpul nostru creşterea secreţiei de adrenalină.
Adrenalina este un hormon care alertează întreg organismul şi îl pregăteşte pentru fugă sau luptă, reacţii normale în caz de pericol. Astfel, devenim mai vigilenţi, inima ne bate mai repede şi pompează sânge cu presiune mai mare, respiraţia devine mai alertă, muşchii se încordează. Anxietatea este modalitatea de reacţie a oricărui om care se simte ameninţat.
În cazul unei tulburări de anxietate, aceasta trăire emoţională în general benefică poate avea efectul opus: te împiedică să te adaptezi şi îţi dezorganizează viaţa. Modificările produse în corpul nostru de către adrenalină sunt inadecvate momentului şi persistente, devenind simptome ale anxietatii care ne perturbă viaţa prin simpla lor prezenţă sau afectează felul în care funcţionăm în cel putin unul din domeniile importante ale vieţii : familie, şcoala/serviciu, relaţii sociale. În adolescenţă, stress-ul este legat mai mult de performanţa şcolară şi de relaţiile sentimentale, la maturitate serviciul, plata facturilor şi grijile legate de copii sunt pe primul plan, iar varstnicii pe lângă acestea, au şi grija sănătăţii.

Anxietatea iraţională (sau patologică) apare atunci când individul se simte şi se comportă , în cazul unui pericol minim sau inexistent ca şi în cazul unui pericol major.

Simptomele anxietăţii patologice includ stări de neajutorare, inadaptabilitate, tristeţe şi îngrijorare, fiind manifestate la nivelul corpului prin palpitaţii (ritm alert al "bătăilor" inimii), senzatia de tensiune musculară, tremurături, transpiraţie la nivelul palmelor, oboseala, tensiunea în jurul gâtului, cefei, umerilor şi a părţii superioare a spatelui, diaree, insomnii şi coşmaruri.
Cea mai frecventă cauză de anxietate este incapacitatea individului de a face faţă factorilor care generează stress, sentimentele de nesiguranţă şi incertitudine, neimplinire, lipsa unui loc de muncă. Asemănător durerii, anxietatea poate fi un semnal care avertizează că organismul este suprasolicitat.
Anxietatea are efecte negative asupra organismului: dureri de cap, boli ale inimii, ulcer gastric, scăderea apetitului, disconfort abdominal. Frica este o reactie specifica tuturor fiintelor vii. Indiferent de treapta de evolutie atinsa, atat animalele cat si oamenii incearca aceasta stare de punere in garda. Avand un rol adaptativ, pregatindu-te pentru atac sau fuga, frica ramane un mijloc de aparare in scopul adaptarii optime la mediu si la evenimente. Frica este un afect, asadar o emotie primara si apare inca de cand ne nastem. La oameni, frica se dezvolta si sub influenta mediului cultural, asadar reactia nu se va reduce doar la a fugi din preajma dumanului sau a-l infrunta.

Aproximativ 25% din populatie a întrunit, cel putin o data în viata, criteriile pentru una dintre tulburarile anxioase (Tudose, Dobranici, 2002)

Niciun comentariu: