luni, 25 februarie 2013

Analiza tranzactionala


Analiza tranzactionala este o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltarii si shcimbarii personale (definitia ITAA). 

Modelul teoretic are aplicatii ca forma de psihoterapie, in domeniul educational si organizational. 
Principiile care stau la baza analizei tranzactionale situeaza oamenii pe pozitii egale, capabili sa gandeasca pentru ei insisi si sa gaseasca solutii la probleme. “Eu sunt OK- Tu esti OK” este unul din principiile fundamentale ale analizei tranzactionale.
Din punct de vedere teoretic analiza tranzactionala opereaza cu cele 3 stari ale Eului pentru a descrie comportamentul: Parinte, Adult si Copil. O stare a Eului este un ansamblu de comportamente, ganduri si sentimente, modalitate de expresie a personalitatii. “Adultul” este partea de personalitate care interactioneaza cu realitatea de aici si acum. “Parintele” este cel ce contine regulile dupa care ne ghidam, iar “Copilul” ne ofera deschiderea spre spontaneitate, creativitate si intuitie.
Psihoterapeutul analist tranzactional interactioneaza cu clientul folosind la maxim canalele de comunicare, utlizand diferitele tipuri de tranzactii/ comunicari ce apar intre oameni. Gandirea, comportamentul si sentimentele sunt aduse in scena si terapeutul actioneaza si interactioneaza pe fiecare din aceste canale. Tranzactia este practic comunicare, stimul-raspuns.
Jocurile psihologice sunt si ele de importanta majora in analiza tranzactionala, ca si ceea ce se numeste “triunghiul dramatic”, scenariul de viata si driverele. Ca urmare a interventiei terapeutice clientul poate renunta la scenariu si decide sa devina o persoana care isi poate valorifica pe deplin potentialul.

Niciun comentariu: