luni, 25 februarie 2013

Analiza existentiala


Analiza existentiala sau psihoterapia existentiala se bazeaza pe credinta ca fiintele umane sunt singure in lume. Singuratatea duce la sentimente de lipsa de sens si pot fi depasite prin crearea propriului sens si a propriilor valori.
Avem puterea de a crea pentru ca avem libertatea de a alege. Facand propriile noastre alegeri ne asumam responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor noastre si nu ne putem invinovati decat pe noi insine daca rezultatul scontat nu este cel dorit.
Psihoterapeutul ajuta clientul sa descopere anxietatile, sentimentul singuratatii si lipsa de sens, si sa gaseasca noi modalitati de a se descurca cu anxietatea, de a face alegeri mai bine si de a parasi psihoterapia ca individ sanatos.
Psihoterapia existentiala se centreaza pe dezvoltarea constiintei de sine, privind in profunzime care sunt problemele noastre legate de anxietate, lipsa de sens in viata si moartea. Putem face alegeri libere in momentul prezent, fara a fi influentati de conditionarea si aspectele din trecut.
Incercarea existentialistilor este de a converti lipsa de sens in sens si de a da persoanei curajul de a face propriile alegeri sanatoase astfel incat sa ajunga la starea de bine. Psihoterapeutii existentialisti au propria lor viziune particulara asupra naturii umane, disfunctiilor psihologice, starii de bine si tehnicilor psihoterapeutice.
Psihoterapia existentialista se bazeaza pe teoria filozofiei existentialiste, a carei principali promotori au fost Sartre si Heidegger.

Teoria psihoterapiei existentiale se bazeaza pe presupunerea ca exista patru lumi distincte: lumea fizica, lumea sociala, lumea psihologica si lumea spirituala.

Niciun comentariu: