marți, 26 februarie 2013

Analiza bioenergetica sau psihoterapia bioenergetica


Analiza bioenergetica este o forma de psihoterapie orientata corporal, bazata pe exprimarea sentimentelor si restabilirea fluxului de energie in corp. Conform analizei bioenergetice exista cateva structuri caracteriale umane care pot fi "citite" in forma si postura corporala a individului: schizoid, oral, masochist, psihopat, rigid si narcisist. Psihoterapia bioenergetica implica adoptarea uneia din aceste pozitii corporale, astfel incat persoana sa se sofrunte cu structura sa si emotiile exprimate.

Analiza bioenergetica este parcticata atat in psihoterapia d egrup cat si individuala. In psihoterapia de grup cea mai uzuaa aplicatie a bioenergeticii este seria de exercitii care implica lovirea unei gramezi de saltele cu pumnul. Se bazeaza pe eliberarea energiei corporale.
Principiul de baza este ca atunci cand persoana respira profund poate simti profund si ca odata cu sentimentele profunde apare o resurgenta a sentimentelor si amintirilor pierdute care trebuie intelese la nivel afectiv si reflectiv prin catharsis, procesare verbala si ancorare corporala a individului in realitatea emotionala.

Niciun comentariu: